Casteliers de Montréal

Colla castellera de la ciutat de Montreal

Glossari casteller

(Nota : les paraules que estan subratllades indiquen la forma francesa més comuna dins la colla castellera de Montréal.)

 

Acotxador (= Accroupi) : Nen o nena que forma el penúltim pis del castell.

Agulla (del pilar) (= Aiguille) : Pilar que queda al mig en un castell de quatre amb pilar 

Agulla (de la pinya) (= Aiguilleur) : Casteller que amb els avantbraços creuats agafa els genolls del segon.

Aixecat per sota (= Soulevé par le dessous) : Castell que es comença a bastir a l’inrevès, és a dir, la canalla s’aixeca amb l’ajuda de la pinya i es col.loca sobre el pis inferior. Així successivament fins arribar als baixos.

Baix (= Base) : Casteller que ocupa el primer pis del tronc.

Canalla (= Canaille, Marmaille) : Membres més petits de la colla. 

Cap de colla (= Responsable du groupe) : Màxim responsable tècnic d’una colla.

Carregar (= Charger) : Coronar el castell.

Carregat (= Chargé) : Es considera que un castell està carregat quan l’enxaneta fa l’aleta.

Castell (= Castel, Tour humaine) : Conjunt de castellers enfilats els uns damunt les espatlles dels altres fins a aconseguir diversos pisos d'alçada 

Casteller (= Castelier) : Una persona que forma part d'una colla castellera on intervenen desenes o centenars de persones, amb l'objectiu d'aixecar diferents construccions humanes de diversa complexitat.

Clavat (= Cloué) : expressió que indica que el castell no pateix en excés i els castellers treballen amb relativa comoditat.

Contrafort (= Contrefort) : Casteller darrere del baix.

Cordó (= Cordon) : Anella de la pinya; el primer cordó agafa directament els segons del tronc, el segon cordó ajuda el primer directament darrere, el tercer cordó ajuda el segon cordó, etc 

Coronar (= Couronner) : Carregar un castell.

Crossa (= Béquille) : Casteller que encaixa la seva espatlla sota l’aixella del baix per impedir que s’enfonsi.

Descarregar (= Décharger) : Acte de culminar completament un castell sense caure després d’haver-lo carregat prèviament.

Descarregat (= Déchargé) : Es considera que un castell està descarregat quan els castellers del tronc ja han baixat de l’estructura.

Desmuntar (= Démonter) : Eventualitat que obliga a interrompre el procés normal de bastiment d’un castell – i tirar enrere – en alguna de les seves fases.

Donar pit (= Donner de la poitrine) : Fer força endavant amb el pit un casteller de la pinya per impedir que el casteller que té davant es faci enrere.

Dos/ Dossos (= Duo) : Casteller que forma l’antepenúltim pis del castell, és a dir, el primer del pom de dalt. Sempre fa parella amb un altre casteller, de manera que hem de parlar de dosos 

Dos obert (= Duo ouvert) : Dos que té els peus a dues rengles diferents.

Dos tancat (= Duo