URGENT : Què cal fer per votar l’1-O 2017 des del Quebec?

SI ENCARA NO US HEU INSCRIT AL REGISTRE DE CATALANS I CATALANES A L’EXTERIOR, FEU-HO EL MÉS AVIAT POSSIBLE!

—Què cal fer per a votar des de l’estranger? El Registre és l’opció que  em convé?

Cal distingir entre els catalans que viuen de forma temporal a l’estranger i que, per tant, no estan inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) i els catalans que resideixen normalment a l’estranger, que sí ho estan (i ja han votat, o podien fer-ho, a les eleccions del 27S2015, per exemple).

—Què han de fer els catalans ja inscrits al CERA, que resideixen normalment a l’estranger, per votar l’1-O?
Els catalans que resideixen a l’estranger podran votar si estan inscrits al Registre de catalans a l’estranger. És un registre que estableix els canals de relació entre la Generalitat i els catalans al món.

Per a poder-se inscriure al registre del Departament d’Afers Estrangers, cal estar prèviament inscrit al Cens Electoral de Residents Absents (CERA). Amb la inscripció al registre de la Generalitat, ja n’hi haurà prou per a sol·licitar el vot per l’1-O.

Per donar-vos d’alta al Registre de catalanes i catalans a l’Exterior :

1- Ompliu el formulari d’inscripció http://exteriors.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/afers_exteriors/catalans-i-catalanes-exterior/registre/formulari-dinscripcio/index.html.

Un cop fet això, en el vostre correu electrònic rebreu un PDF. L’heu d’imprimir, signar i datar a la darrera pàgina -on hi posa “data i signatura”-. Si no el signeu, no serà un document vàlid.

2- Adjunteu una còpia del PERE.

Si no disposeu del PERE, heu de sol·licitar-lo. Teniu dues opcions:

Opció A) cal que imprimiu i complimenteu la sol·licitud que es pot trobar en aquest enllaç http://web.gencat.cat/web/shared/OVT/Departaments/EXI/A_SAEUE/Documents/Registre_catalans/solicitud_pere.pdf

Aquesta sol·licitud s’ha d’enviar per fax a l’Institut Nacional d’Estadística.

Rebreu el PERE en format electrònic per correu postal si ho indiqueu a l’apartat: « Deseo recibir la información (marque con « X »), marcant la casella « por correo electrónico » i hi poseu la vostra adreça electrònica.

3- Adjunteu una fotocòpia del vostre DNI o passaport espanyol i en vigor. Si heu donat les dades del DNI al emplenar els formulari al registrar-vos, envieu fotocòpia DNI. Si heu donat les del passaport, envieu fotocòpia del passaport. Si és per un menor d’edat, cal adjuntar també una còpia del llibre de família (totes les pàgines pertinents).

4- Envieu tota aquesta documentació per correu postal a la Delegació del Govern de la Generalitat que us pertoqui, pel que fa al Quebec i Canadà:
Delegació de la Generalitat als Estats Units, Canadà i Mèxic
1050 K Street NW, Suite 325
Washington, DC 20001
United States of America

Per qualsevol dubte, podeu contactar directament el registre, a l’adreça tramits.registreexterior@gencat.cat

—Què han de fer els catalans que viuen temporalment a l’estranger, NO  inscrits al CERA per votar l’1-O?
Els catalans que viuen temporalment a l’estranger o que no s’han inscrit al CERA hauran de votar a Catalunya el dia 1 d’octubre. Si no s’han inscrit al cens espanyol per a residents permanents a l’estranger, estaran encara empadronats al seu municipi i, per tant, seran tractats com els ciutadans que viuen al Principat. És a dir, hauran de desplaçar-se al lloc de la seva última residència oficial per a votar al col·legi electoral que se’ls hagi assignat per zona.

Si no estàs inscrit(a) al CERA i no podràs viatjar a Catalunya, inscriu-te al Consolat i demana un document que certifiqui que t’has inscrit per poder accelerar el tràmit de demanar el certificat PERE (requisit per donar-te d’alta al Registre de Catalanes i Catalans a l’Exterior).

[ATENCIÓ : inscriure’s a darrera hora al CERA i al Consolat és una opció molt arriscada, per poc que puguis fer cap a Catalunya, és millor que votis allà on estiguis empadronat ara mateix. Si saps del cert que no podràs viatjar a Catalunya l’1-O i vols votar com la resta de catalans que resideixen normalment a l’estranger, mitjançant el registre, podeu intentar aquesta cursa contrarrellotge, però heu de saber que potser ja no hi sereu a temps]