Llibertat per als presos polítics catalans

llibertat presos politics solidarite lettre ouvertevipad

Llibertat per als presos polítics catalans
Claudette Carbonneau, en nom de la Coalició quebequesa de solidaritat amb Catalunya* (www.solidarite.cat

Carta oberta publicada a diferents diaris i mitjans del Quebec el divendres 6 d'abril de 2017

A partir del referèndum sobre la independència de Catalunya de l'1 d'octubre passat, l'Estat espanyol ha revelat al món una cara que crèiem haver desterrat per sempre a la paperera de la història.

El mateix dia del referèndum, Madrid va enviar a Catalunya forces de repressió amb la finalitat d'impedir que la població es pronunciés democràticament sobre el seu futur polític. Les televisions del món sencer van mostrar unes forces armades agafant urnes, obstaculitzant els electors que desitjaven exercir el seu dret a vot, donant cops de porra a les multituds d'electors, l'únic crim dels quals era voler expressar la seva veu.

Malgrat aquestes provocacions escandaloses, l'Estat espanyol no ha aconseguit fer canviar la voluntat d'actuar per vies pacífiques dels dirigents independentistes i del poble català.

Amb això no n'hi ha hagut prou! Amb la complicitat d'un aparell judicial manifestament parcial, l'Estat espanyol ha començat a empresonar "de manera preventiva" líders d'organitzacions de la societat civil que han assegurat l'èxit del moviment independentista català, i això, sense procés per les acusacions factícies de "sedició, rebel·lió o malversació".

Així han anat a parar a presons madrilenyes dos responsables de grans organitzacions de la societat civil que han organitzat les impressionants manifestacions dels últims anys, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, així com vuit exministres de l'executiu català, entre ells, Oriol Junqueras, cap del partit d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i ex vicepresident de Catalunya.
Sent objecte d'acusacions com aquestes, altres líders han fugit d'Espanya, entre els quals, Carles Puigdemont, president cessat pel cop de força del govern espanyol després de la Declaració d'Independència del Parlament català, així com les dirigents de l'esquerra independentista Marta Rovira, secretària general d’ERC, Anna Gabriel, exdiputada membre de la CUP, i Clara Ponsatí, ex-ministra d'Ensenyament, actualment a Escòcia.

Paròdia de justícia

No prou satisfet d'haver decapitat un moviment democràtic i pacífic exemplar, el poder espanyol ha donat un altre cop de porra. Mitjançant una euroordre idèntica a la que havia retirat el 5 de desembre de 2017, Espanya va fer detenir el Sr. Puigdemont per la policia alemanya el passat 25 de març quan tornava de Finlàndia, on havia estat convidat a fer una conferència sobre la situació del seu país.

Al mateix temps, Espanya ha fet empresonar de "manera preventiva" Jordi Turull, tercer candidat a assumir la presidència de la Generalitat, així com Carme Forcadell, expresidenta del Parlament de Catalunya. D'aquesta manera, el govern de Mariano Rajoy menysprea la tria de l'electorat català i perllonga l'odiosa tutela espanyola sobre el govern de Catalunya. 

Al llarg d'aquesta paròdia de justícia que ha dut a detencions, empresonaments, i exilis d'homes i dones polítiques que representen legalment i amb tota legitimitat el poble català, ni el govern de Madrid ni l'aparell judicial al seu servei no han pogut mai demostrar cap acte de violència comès pels líders sobiranistes. La raó és senzilla: no hi hagut cap mena de violència per part del moviment independentista català. Al contrari, l'Estat espanyol mateix és culpable d'aquesta mena d’actes, i el món sencer n'ha estat testimoni.

Aquestes dones i homes són víctimes evidents d'una repressió orquestrada per una instrumentalització política del poder judicial. És evident que els líders independentistes catalans empresonats o forçats a l'exili, ho són per consideracions purament polítiques que no tenen res a veure amb crims de dret comú.

Posar fi a l'escalada

L'Estat espanyol ha de retirar immediatament les acusacions contra els líders de totes les formacions independentistes i alliberar els presoners i presoneres polítiques detingudes per haver mantingut el compromís electoral d'organitzar un referèndum sobre la independència de Catalunya. També ha de retirar les euroordres fetes sota falses acusacions criminals i permetre que tornin sense obstacles els exiliats i exiliades sobiranistes.

Fins ara, els governs europeus, canadenc i quebequès han tancat els ulls davant el dret del poble català a decidir el seu futur. Els ha arribat l'hora, en nom dels mateixos fonaments de la democràcia, de reclamar que Espanya abandoni l'escalada de repressió política en la que s'ha enfonsat i que alliberi immediatament aquests presoners i presoneres polítiques.

* Membres de la Coalició quebequesa de solidaritat envers Catalunya, societat civil: Casal català del Quebec (CCQ), Confédération des syndicats nationaux (CSN), Fédérations des travailleurs et travailleuses du Québec (FTQ), Intellectuels pour la souveraineté (IPSO), Mouvement national des Québécoises et Québécois (MNQ), Organisations unies pour l’indépendance (OUI Québec), Réseau Cap sur l’indépendance (RCI), Société Saint-Jean-Baptiste (SSJB). Partits polítics: Bloc québécois, Groupe parlementaire québécois, Parti québécois, Québec solidaire.

Soyons solidaires des Catalans. from Coalition Québec-Catalogne on Vimeo.

llibertat presos politics solidarite lettre ouverte

Études catalanes (UdM)

ACCIÓ

Partenaires