Sant Jordi al Quebec: conversa entre Víctor García Tur i els estudiants de la Université de Montréal

Xerrada amb l’escriptor Jordi Garcia Tur, autor de L’aigua que vols, novel·la ambientada al Quebec i guanyadora del premi Sant Jordi 2020

El públic participant va entrar dins l’aula virtual del curs CTL1904 de nivell elemental i aquesta trobada organitzada per l’Institut Ramon Llull amb la col·laboració del Casal català del Quebec va comptar amb la participació de la Delegada del Quebec a l’Oficina del Quebec a Barcelona i el Delegat de la Generalitat de Catalunya a Washington amb motiu de la commemoració del 60è aniversari de la inauguració del primer Centre cultural català del Canadà (1961) i el 25è aniversari del Dia mundial del llibre al Quebec (1996).

L’aigua que vols

La primera trobada de l’autor català amb els lectors quebequesos va tenir lloc el dimarts 20 d’abril. Alumnes i exalumnes dels cursos i programes d’estudis catalans de la Université de Montréal, així com catalans i catalanòfils del Quebec, van conversar amb l’autor de la primera novel·la de la literatura catalana ambientada al Quebec.

La fórmula de L’Aigua que vols és molt interessant; una novel·la que té lloc al voltant d’un llac enmig del bosc quebequès amb francòfons i alguns anglòfons, però que, en realitat, es refereix també a la societat catalana. Una novel·la-mirall on el lector pot descobrir fins a quin punt les dues nacions s’assemblen. L’autor pica l’ullet a la situació catalana contemporània amb una acció que transcorre l’any 1995, uns mesos abans del referèndum quebequès sobre la independència. Tanmateix no és tant una tesi política com una descripció de la dinàmica complexa de les relacions familiars, ja sigui de la comunitat quebequesa o catalana. La llengua de l’obra és molt rica, sembla que l’autor hagi caminat molt de temps pels boscos quebequesos, tot i que no estic segur que hi hagi estat mai. Sobretot he trobat molt interessant l’autonomia realista dels personatges. Sovint tenia la impressió que ja me’ls havia creuat en la vida real: la matriarca, la boja new age, el reietó de la família, el gai envellint en una societat rural, els anglòfons […] la nacionalista ètnica, la federalista poruga, l’adolescent que fa cara de pomes agres, els motards californians, els amors pansits… 

Presentació de L’aigua que vols per Daniel Raunet

Si aquest intercanvi us ha fet venir ganes de llegir la novel·la, des del Quebec trobareu l’edició electrònica a partir de:

La celebració d’aquesta activitat de Sant Jordi s’emmarca dins el conjunt d’activitats per commemorar el 60è aniversari de la comunitat catalana del Quebec: l’any 1961, un grup de catalans van fundar el primer Centre cultural català del Canadà a Mont-real.

Isabelle Dessureault, Chef de poste au Bureau du Québec à Barcelone

Isidre Sala, Delegat de la Generalitat de Catalunya a Washington

A més, aquest 23 d’abril fa exactament 25 anys de la primera vegada que es va celebrar, al Quebec, el Dia mundial del llibre i dels drets d’autor.

Quan tothom viurà d’amor, versió catalana de Marina Rossell (1985) de Quand les hommes vivront d’amour Raymond Lévesque (1956) i interpretada per Roger Mas el 15 de setembre de 2019 davant de Mort, Espace et Liberté, el famós Mural de l’artista catalano-quebequès Jordi Bonet al Grand Théâtre de Québec (1969).

Organitzen :

  • Institut Ramon Llull
  • Estudis catalans de la Université de Montréal

Col·laboren :

  • Casal català del Quebec
  • Delegació de la Generalitat als Estats Units i Canadà
  • Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea
  • Bureau du Québec à Barcelone

Fotografia (c) Pilar Maurell